jueves, 20 de noviembre de 2014

Tasties Spanish dishes

Are you hungry? Come on, please! Take a seat and enjoy it!

El gaspatxo andalús (The Andalusian cold soap)
Leer más...

jueves, 2 de octubre de 2014

Musicandis III

Aquest curs comencem una nova edició del programa de lluita contra el fracàs escolar a través de la promoció de la música "Musicandis III". Aquest programa es du a terme a partir de la constatació de que els alumnes amb una formació musical obtenen millors resultats globals en el conjunt de totes les àrees de coneixement. És per això que la Conselleria d'Educació promou aquest programa que pretén augmentar el nombre d'activitats i hores dedicades a l'aprenentatge i gaudi de la música. Paradoxalment, aquesta situació contrasta amb la reducció horària que ha patit l'àrea en la configuració del nou currículum. 

Tot i això, en la nostra escola, la música ha sigut una constant en la vida del centre, tant com a matèria i objecte d'estudi, i com a element quotidià present en tantíssims moments i espais. Així, per exemple, la música regula els temps escolars, marcant les entrades i eixides; les activitats de final de trimestre i de final de curs tenen un component musical essencial, així com les festivitats de Carnestoltes i del 9 d'octubre; les audicions musicals són una activitat extraescolar programada any rere any; i alguns projectes educatius giren al voltant del món de la música. En aquest últim cas, enguany es desenvolupen dos projectes que s'ocupen de diferents aspectes musicals i ambdós en l'etapa d'infantil: "Conta'm una òpera" i "Txaikovski". La col·laboració amb entitats musicals de la Sant Joan i de localitats veïnes és constant, amb audicions i amb actuacions conjuntes. A més a més, el projecte Erasmus+ en el que ens trobem immersos (vegeu post anterior) també s'ocupa de temes musicals.

La música té efectes  beneficiosos indubtables. Ens fa sentir noves sensacions, regula les nostres emocions, obre noves vies d'expressió als nostres sentiments. Cantem i ballem quan estem contents, quan estem tristos, quan sentim nostàlgia, quan estem avorrits, en fi, quan volem compartir amb  els altres els nostres estats d'ànim. La música, com a disciplina, exigeix un esforç, un rigor, una dedicació. Estimula la concentració, l'autopercepció, la retroavaluació constant. La música és un llenguatge universal que apropa els pobles, les persones, és, per tant, una via cap a la pau i la concòrdia. És per tot això que el nostre compromís, com a formadors de ciutadans conscients i compromesos amb la millora del món en què vivim, és el de promoure i afavorir el desenvolupament d'una extensa cultura musical entre els nostres alumnes i la comunitat educativa en el seu conjunt.


Leer más...

jueves, 18 de septiembre de 2014

Destí: Miskolc (Hongria)

Rajoletes participa des del curs passat en un projecte Erasmus+, en una associació amb escoles de Regne Unit, Turquia i Hongria. El projecte s'ocupa de l'estudi i recuperació de les tradicions locals, sobretot de la gastronomia i de la música i la dansa, per a mostrar-les i compartir-les amb els altres socis. A mes a més, una altra característica comuna a aquestes escoles és que totes estan compromeses en programes d'integració d'alumnes amb necessitats específiques d'atenció educativa.

Aquest projecte contempla, entre moltes altres activitats, l'intercanvi d'alumnat, que són hospedats en famílies dels altres països. Durant aquest intercanvis, els alumnes coneixen un altra manera de viure, a casa i a l'escola, altres costums, altres gustos, altres plats... A més a més, gaudeixen d'una oportunitat única per posar en pràctica els seus coneixements d'anglés, la llengua exclusiva de comunicació del projecte.

Així doncs, a partir del diumenge 21 i durant una setmana, un grup de sis alumnes de 6é, acompanyats de tres mestres de Rajoletes, partirà vers l'Hongria per visitar l'escola associada d'aquell país, un centre especialitzat en la integració de les Arts en el currículum ordinari. Segur que s'ho passaran bé i aprendran moltes coses!
Leer más...

domingo, 14 de septiembre de 2014

Cultureta valenciana

Avui, diumenge, comença la campanya "Llegir en valencià. Paisatges de llegenda", promoguda pel diari Información, que posa a l'abast del públic un recull d'històries i llegendes lligades a paratges emblemàtics del país valencià -m'agrada més aquesta denominació que no pas la de "la Comunitat" que em recorda el veïnat esquizofrènic de la pel·lícula d'Àlex de la Iglesia-. I comença amb un relat sobre "La Cara del Moro d'Alacant", escrit per Joaquim G. Caturla, autor lligat familiarment a Sant Joan d'Alacant i col·laborador del col·legi Rajoletes.

Per altra banda, aquest curs comença la implantació de la nova llei d'educació, la LOMQUE, i amb ella, la impartició d'una nova assignatura, "Cultura Valenciana", en 5é curs únicament i amb una única sessió setmanal. La Generalitat Valenciana ha editat un material didàctic que ha suscitat la indignació de molts que s'han sentit marginast al veure que no tenien cap presència en el referit sofregit. Per exemple, no hi ha cap rastre ni de la Santa Faç, ni del Palmerar d'Elx, ni de la Fira de Tots Sants de Cocentaina, ni del jaciment de l'Alcúdia d'Elx, ni del parc natural de Mariola ni del de Serra Gelada... la llista es fa interminable. La podeu llegir en el següent enllaç si sou subscriptors o en l'edició en paper.

Els oblits de Cultura Valenciana

Leer más...

sábado, 13 de septiembre de 2014

Rajoletes és notícia

Hem començat un nou curs i ho fem per la porta gran. En el que portem de mes ja hem aparegut dues vegades en els papers. La primera vegada, en el suplement educatiu del diari Información, La Tiza, donant raó d'un programa d'apadrinament lector que els companys Ana Ruiz i Víctor Verdú van encetar el curs passat amb els seus alumnes. Aquest programa permeté que els alumnes més majors guiaren el procés d'aprenentatge de la lectura dels més xicotets. Podeu trobar més informació en el blog del propi programa, l'enllaç al qual el teniu en aquesta mateixa pàgina.

Joves lectors "apadrinats" a Sant Joan

L'altra notícia, però, no és tan joiosa. Els dies 11 i 12 de setembre vam viure una ponentada de categoria, d'eixes que fan història. Més encara perquè s'afegia a un llarg període de sequera i a temperatures extremes impròpies d'un començament de curs. Hem hagut de procedir a la instal·lació accelerada de ventiladors i a buscar alternatives a la calor. Per a posar les coses més difícils, la companyia d'aigües va procedir a fer unes reparacions en el barri que provocaren el tall de l'aigua justament a l'hora del pati i abans de dinar, quan més falta fa.

El colegio Rajoletes se queda sin agua

Continuarem informant...
Leer más...

viernes, 4 de abril de 2014

II Marató de Contes

El 28 de març, al col•legi Rajoletes de Sant Joan d’Alacant, hem celebrat una extraordinària festa, la II Marató de Contes: un fum d’històries de tots els colors, (sí, el negre també) i de tots els sabors (sí, també l’amarg).

Més de quaranta contacontes, rondallaires i lletraferits, entre pares i mares, alumnes i mestres, vam desfilar per les distintes estàncies habilitades a l’efecte, contant històries d’ací i d’allà, en castellà, en gallec, en valencià, en anglés o en italià.

Històries d’amor, històries divertides, històries truculentes, fantàstiques o atrevides. Obres d’autors famosos, algunes d’autors novells i altres que ningú no sap ni on, ni quan, ni per qui van ser imaginades. Teatre d’ombres, monòlegs, diàlegs, improvisacions, contes il•lustrats...

De tot això vam gaudir els xiquets de Rajoletes, de 3 a 60 anys, en una jornada màgica en la qual vam sentir-nos partícips d’un projecte col•lectiu: mariners esforçats en busca de la balena blava, bogant tots al mateix ritme, la vista fixa en l’horitzó.

Per uns moments, ens creguérem que érem bons, que el món rodava en la bona direcció i que guanyaríem el futur.
Leer más...

I Jornades Municipals d'Animació a la Lectura

Durant tot el mes de març hem assistit a unes Jornades d'Animació a la Lectura en les quals hem pogut contar amb la presència de contacontes com Pep Duran, Félix Albo o Alberto Sebastián que han fet les delícies d'infants i adults.

Aquestes activitats s'han dut a terme en les escoles de primària de la Sant Joan d'Alacant, en la Biblioteca Municipal.

Una iniciativa sorgida dels propis centres que ha comptat amb la col·laboració de la Regidoria d'Educació i de les llibreries de Sant Joan d'Alacant, així com el suport econòmic d'algunes institucions bancàries.

Una iniciativa, finalment, que ha estat positivament valorada per tots els participants, fet que ens anima a preparar des d'ara mateix la propera edició, amb la intenció de millorar-la i estendre-la a altres àmbits, com per exemple, els IES de la localitat.
Leer más...