viernes, 20 de mayo de 2016
viernes, 13 de mayo de 2016
Petits ecologistes
El coneixement del medi ambient, el respecte i la protecció de la naturalesa són alguns dels eixos vertebradors de la tasca docent del CEIP Rajoletes. Així ho recull el projecte Educatiu del Centre (PEC) i així ho confirmen les múltiples activitats que es programen al llarg de l'any en aquest sentit. Concretament, les següents han estat programades al llarg del present curs escolar:
- Coneixement del medi natural a través de lectures -llibres de text, Internet-, treballs de recerca -biblioteques, Internet- i experimentació -laboratori, aula-.
- Elaboració d'informes i d'individuals i col·lectius sobre distints aspectes i difusió, a través d'exposicions, presentacions, murals...
- Plantació, cura i recolecció de plantes en l'Hort Escolar.
- Observació de cicles vitals en l'aula, de plantes -creixement de llavors- i animals -cucs de seda, aqüari, terraris...-
- Eixides per treballar in situ distints aspectes relacionats amb el nostre entorn. Motes d'elles amb la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Sant Joan d'Alacant.:
- Visita i treball en l'Hort Municipal,
- Repoblació forestal en la zona llindant el cementeri.
- Visita a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Sant Joan d'Alacant.
- Visita a l'Estació Biològica i al Museu de la Biodiversitat, en Ibi.
- Xerrades sobre reciclatge, canvi climàtic, tràfic il·legal d'espècies.
- Actuacions amb instruments musicals fabricats amb material reutilitzats o reciclats.
- Visita guiada pel Bosquet de Rajoletes.
- Xerrada sobre els ocells visibles en Sant Joan d'Alacant.
- Visita guiada al Clot de Galvany, paratge natural ubicat en Elx.
- Granges-escola -Les Alcusses, Elx-, centres d'aventura -Fontés-...
domingo, 21 de febrero de 2016
Rajoletes en La Bohème, de Puccini
El proper 2 de març, l'alumnat de 6é acudirà al Teatre Principal d''Alacant per participar en el taller "Conociendo La Bohème". A través d'aquesta activitat l'alumnat prendrà contacte amb un gènere musical que només circumstancialment té presència en el nostre projecte curricular. Allí tindran l'ocasió de conèixer què és una òpera, els elements que la integren, els artistes que hi participen, les distintes veus -tenor, soprano, contralt, baríton, etc.-, l'actuació dels coros, les intervencions dels solistes... tot a través de l'escenificació de distintes parts de l'òpera La Bohème, de Giaccomo Puccini.
Aquesta iniciativa s'inscriu dins del nostre projecte de lluita contra el fracàs escolar a través de la promoció d'activitats musicals "Musicandis IV" i gràcies a la qual també hem tingut l'oportunitat de que un petit grup d'alumnes del col·legi participen com a figurants en la representació de La Bohème que el Teatre de l'Òpera Nacional de Moldàvia oferí el 18 de febrer en el Teatre Principal d'Alacant, iniciativa que esperem repetir en futurs espectacles... Turandot?
III Jornades Municipals d'Animació a la Lectura
Del 15 al 26 de febrer, els col·legis públics de Sant Joan celebren les III Jornades d'Animació a la Lectura, una iniciativa que va nàixer al nostre centre per l'espenta del grup de biblioteca i que ha trobt eco en les altres escoles de la localitat. Ací teniu el text del programa.
---
Va venir una fada i em va dir: "La primavera ja s'acosta, la sents?". Vaig escoltar i res vaig sentir. Però els parpelleigs de la flama delataven una presència espectral apropant-se en la foscor. Vaig entreobrití el portell i vaig agusar l'oïda, i llavors sí vaig sentir el pas rítmic de les hosts del Cavaller Persistent, camí de la seva fira anual, carregades de llibres, de noves històries i de velles cançons. De totes les latituds i tendències s'ajuntaven: nimfes del riu Íber, marmitons frailuns, hermètics dibuixants, acròbates del conte i la moixama. Sí, sí, també de la moixama, llegiu bé, perquè a aquesta gent li encanta el bon menjar. Potser és per culpa dels èmuls de Jorge de Burgos (el dolent d'El nom de la rosa) o de Pedro Pérez (el capellà del Quixot) que agraden d'arrimar-los una estrebada de tant en tant i deixar-los ben baldats. O per si de cas, que el futur és incert.
Escolteu, xiquets. Els llibres que ens porten guarden tresors que alguns personatges sinistres volen mantenir en secret. Per què creieu si no que tants fanàtics s'han ocupat de tenir-los amagats en clau tractant d'impedir que caigueren en mans de pobres incauts com vosaltres? L'església va custodiar durant segles un Índex de llibres prohibits; el mateix Hitler va ordenar cremar llibres d'autors jueus; la biblioteca d'Alexandria va ser pastura de les flames, i també la de Sarajevo... Sabeu a quina temperatura cremen els llibres? A 451º Farenheit! Ray Bradbury escrigué una fantasia distòpica amb aquest títol en la qual una unitat de bombers rastrejava la ciutat a la recerca de llibres per cremar-los. Els seus amos havien d'aprendre'ls de memòria per evitar que les històries s'oblidaren, tal com fan els nostres amics d'ara.
Però el foc és només un dels molts enemics dels llibres. Un impressor anglès, William Blades, va tenir a bé catalogar-los: l'aigua, el gas i la calor, la pols i l'abandó, l'arna, els peixets de plata, els enquadernadors, els col·leccionistes, els criats ... i els xiquets també! Però, sobretot, la Ignorància, que pot ser natural o induïda. La primera es cura llegint. De l'altra és més difícil escapar. Abans, les bruixes ens enganyaven amb llaminadures i pomes enverinades que induïen al somni etern; ara no els diuen bruixes, sinó managing director o chief executive officer, però segueixen pretenent el mateix amb la teleporqueria, la mala literatura, els videojocs per a babaus i els grans esdeveniments llastimosos. Mentrestant, segles de saviesa i plaers imprevistos segueixen guardats en els llibres esperant a que un lector, avesat o novell, s'apropie d'ells. Perquè, digueu-me, hi ha alguna cosa més trista que un llibre que no es llegeix?
Els llibres són espills en què mirar-nos; són finestres, microscopis, ulleres de llarga vista, per a veure a través d'ells allò diminut i el més llunyà; són artilugis que ens conviden a passar a l'altre costat com va fer l'Alícia. Hi ha un llibre, o molts, que ens esperen. I els nostres amics (novelistes, editors, poetes, dibuixants, narradors, recopiladors ...) ens ajudaran a trobar el rastre d'aquests llibres necessaris. Anem-hi, doncs, al seu encontre. "Hola, amics! Què és el que ens heu portat aquesta vegada? "
Suscribirse a:
Entradas (Atom)