viernes, 22 de marzo de 2013

I Maratón de Cuentos Rajoletes

« ...Anna volia un unicorni... navegaron de isla en isla... Fátima lloró y se lamentó... y yo que soy negro, seré el ojo... al País de la Bona Son... l'emperador li va dir... there are magical witchies... hace mil años, en Bagdad... » 

¡Oh, gran Filípides! ¡Resígnate! A partir de ahora, tu nombre quedará arrumbado en las cloacas de la Historia. Maratón es, desde hoy, lo que aconteció en Rajoletes el jueves, 21 de marzo de 2013. Ese día, un tropel de locos bajitos subía, entraba, bajaba, iba, salía, venía, con las orejas bien abiertas y el ojo avizor, para escuchar las fábulas que una panda de locos no tan bajitos habían venido a contarles.

Durante todo el día, en dos escenarios diferentes, a razón de media hora por sesión, se fueron relevando sin descanso los cuentistas. Los había de todos los tamaños y sabores: talluditos, descarados, gordinflones, vocingleros, con olor a vainilla y con cara de mochuelo. Por un día, se convirtieron en rapsodas que pusieron voz a los cuentos tradicionales, cuentos de antaño. Y también a los relatos de Michael Ende, de Augusto Monterroso, de Bernardo Atxaga, de Leo Lionni...

Por su parte, párvulos y zagalicos asistieron pacientemente a los esfuerzos de esos aprendices de juglar por recrear mundos imaginarios. Algunos de los muchachicos incluso ponían cara hasta de estar embelesados. Y... ¡oh, sorpresa! los chavales más mayores se revelaron como extraordinarios cuentistas, los más espontáneos, los más cercanos a sus compañeros, los que más éxitos cosecharon. En cualquier caso, ¡gracias a todos, niños y niñas, por hacernos creer que somos mejores de lo que aparentamos!


«...y colorín colorado... ... y vivió el resto de sus días... i conte contat, conte acabat... »

Agradecemos a todo el equipo de biblioteca y a sus colaboradores 
que hayan hecho posible una jornada como la de hoy.

Juglares por un día

Leer más...

Rajoschool 2

Un nou exemplar del periòdic escolar. El número 2 de Rajoschool, periòdic confeccionat pels alumnes del 3r cicle, acaba d'eixir a la llum. No deixeu de llegir-lo. Conté substancioses entrevistes, reportatges, contes, passatemps, acudits... Una mostra més de l'excel·lent feina duta a terme per tota la comunitat educativa de Rajoletes, doncs ací podreu comprovar la varietat d'activitats i projectes que s'hi desenvolupen. Esperem que us agrade! I ja sabeu, si voleu col·laborar-hi, encara ens queda per traure un tercer número abans que acabe el curs.
Leer más...

domingo, 17 de marzo de 2013

M. A. Llorente habla sobre el fracaso escolar


María Ángeles Llorente va col·laborar amb el nostre cole ja fa anys a l'hora de confeccionar el Pla d'acció tutorial. Recentment, ha tornat a estar entre nosaltres per parlar sobre la reforma educativa que se'ns ve a sobre. Ací teniu ara l'oportunitat d'escoltar-la en una intervenció davant la comissió d'educació del Parlament valencià, sobre l'anomenat "fracàs escolar".


Leer más...

lunes, 11 de marzo de 2013

Repoblació en el Calvari

El Calvari de Sant Joan
Al llarg de la setmana del 4 al 8 de març, alumnes de 1r, 2n i 5é han anat al Calvari a repoblar l'indret amb plantes de l'ecosistema mediterrani.
 
Els alumnes, per parelles o en grups, han hagut de cavar un clotet en terra amb una aixadeta o càvec, ficar-hi dins un plantó i regar alguna de les espècies que els serveis de medi ambient de l'ajuntament han posat al nostre abast.

Es pretén desenvolupar un projecte de millora de l’entorn del Calvari que contribuisca a l’accesibilitat dels camins per a tothom, a la regeneració de la vegetació amb espècies autòctones i a l’utilització de la zona com a espai recreatiu.

En referència a la vegetació s'han elegit espècies arbustives forestals autòctones, entre les quals trobem: margalló, aladern, romer, lavanda, efedra, etc., encara que cada dia s'han utilitzat dos o tres tipus de planta només. L’origen són vivers forestals, per tant les plantes tenen arrels molt desenvolupades per a sobreviure de forma natural.

La plantació d’espècies es realitzarà al·leatòriament, assignant un quadrant per classe. Posteriorment els serveis de manteniment de l’ajuntament posaran el reg per goteig als sectors més propers de la zona d’entrada, deixant la resta de les plantes més allunyades amb un desenvolupament més natural.
Torre Salafranca

Per a nosaltres, el personal de Rajoletes, el Calvari és un lloc entranyable. És el que tenim més a prop que se parega a un entorn natural. Allí ens mengem la mona quan arriba la Pasqua, allí pugem quan volem fer una ullada al camp d'Alacant, allí parem quan necessitem que ens pegue l'aire i oblidar-nos per un moment del quefer quotidià. 

Ermita de Santa Anna

A més, s'hi ubiquen algunes peces arquitectòniques que mereixen la nostra atenció: la torre Salafranca, l'ermita de Santa Anna, la del Calvari i un aljub capaç d'emmagatzemar quasi 40.000 litres d'aigua. Un excel·lent espai per apropar-se a la història i a l'art.



L'aljub
Ara toca que la climatologia siga favorable, que els animalets i els animalots respecten la plantació i que tots els amants de la natura i de la cultura ens arrimem a gaudir-ne.

Leer más...

De aquellos polvos, estos lodos

El dissabte 9 de març vam fer una nova jornada Txukutxú. Una vintena d'esforçats aprenents de geòlegs capitanejats per César Domenech, vam recórrer el camí de Sant Joan a Sant Vicent en una espècie de romeria cívica a l'inrevés fins els voltants del supermercat de l'Almaixada. 

Falla sobre materials del Quaternari


Un poc més endavant ens vam dirigir a una de les cotes properes al polígon de Garrachico on vam recordar alguns conceptes de geologia -períodes, processos de formació del relleu peninsular, orientació- vam aprendre a diferenciar distints materials -margues d'arenisques, p.e.-, a identificar i explicar distints elements del paisatge -discordància angular de Les Llomes del Garbinet, processos de sedimentació, erosió diferencial- vam conèixer aplicacions pràctiques del coneixement geològic -problemes de les construccions derivats de les característiques dels terrenys on s'asseuen-. Per cert, un aspecte aquest últim que sol faltar en la formació teòrica a la qual estem habituats i que va ser altament valorat pels assistents.

Tot això enmig d'un paisatge espectacular, rodejats d'un amfiteatre de muntanyes esplèndid (d'est a oest -serra Gelada, Bérnia, Puig Campana, Aitana, Cabeçó, Carrasqueta, Penya de Xixona, Maigmó, Fontcalent, castell d'Alacant, Serra Grossa-).
César Domenech

A destacar el treball de César Domenech que ens va facilitar l'accés a una disciplina conceptuada tradicionalment com a especialment àrida -bioturbacions, argiles expansives, llims colapsables- i que, tanmateix, ens la va saber apropar d'una forma apassionant. Excel·lent, cum laude!
Leer más...

miércoles, 6 de marzo de 2013

La importancia de una coma

De un lugar de la Mancha, de cuyo nombre sí puedo acordarme, llegó esta mañana al colegio Rajoletes un hidalgo de los de lanza en astillero, armado de palabras, libros y relatos de aventuras. Roberto Aliaga ha compartido con los alumnos de 5º y 6º sus desvelos en pos de una historia que valga la pena ser contada.

Nos contó una de las aventuras más peligrosas y arriesgadas, la del oficio de escritor. El contador de historias, asaltado por payasos de sonrisa siniestra en noches deslunadas, por palabras de filo acerado en el tránsito de la vigilia al sueño, por personajes que se te cuelan en la ducha al menor descuido, debe buscar la palabra precisa, el  tono adecuado, el orden cabal que meta en vereda a todos esos salteadores de mentes bulliciosas.

Y nos dio también la receta para condimentar una buena historia. A saber: un libro se escribe como se cocina el potaje de la abuela. Se maceran las oraciones en el magín del autor durante días, tal vez semanas, se cuece la historia a fuego lento, se paladea  en voz alta, se añade una pizca de adverbios, se sazona con adjetivos, se remueven lentamente las comas hasta que todo queda listo para servir y alimentar quimeras.

La coma, esa puerta giratoria del pensamiento. (Julio Cortázar).

Bibliografía seleccionada
Entresombras (Alesombres, versió en català), colección de 4 libros que han leído nuestros alumnos.
El príncipe de los enredos, premio Lazarillo 2008. El autor nos ha leído este relato de resonancias inquietantes.



Leer más...

martes, 5 de marzo de 2013

L'Univers i el sistema solar

Recursos interessants per repassar i aprendre nous aspectes de l'Univers i del sistema solar.

Del Sol a la Terra.
Pàgina amb un muntó d'informació que proposa també moltes activitats. Proveu-hi.

L'Univers i el sistema solar.
És una pàgina interessant amb nombroses aplicacions.

The biggest stars. Vista comparada dels tamanys dels astres.


Leer más...

lunes, 4 de marzo de 2013

Rajoletes "contra" les cordes

"Contra" en el sentit segon de la paraula, "en contacte amb". Dijous, 28 de febrer, la rondalla de pols i pua de Sant Joan, va regalar-nos un concert esplèndid. L'alumnat de 1r i 2n cicles van poder assistir a un muntatge audiovisual on les imatges d'algunes de les pel·lícules infantils més conegudes -El mag d'Oz, la Bella i la Bèstia, Els xiquets del coro o El llibre de la selva- anaven acompassades amb les melodies interpretades per un nodrit grup de músics de la rondalla. Al mateix temps, vam aprendre les característiques de cadascun dels instruments que formen la rondalla -guitarres, bandúrries, llaüts i contrabaix- i la funció que hi desenvolupen -base rítmica, melodia, la versatilitat de la guitarra...-. 
Prova de l'interés suscitat va ser l'allau de preguntes que els alumnes feien a l'acabament de cadascuna de les peces. Esperem que d'ací poquet puguem veure alguns dels nostres alumnes entre els membres de la rondalla. En aquest sentit, si finalment el conservatori de música estableix la seua seu a l'antic institut Lloixa tindrem una oportunitat immillorable per accedir fàcilment als estudis i a les instal·lacions musicals. "On verra!", que diuen els francesos. 
No podem acabar aquesta crònica sense fer menció a l'excel·lent disposició d'Ana Seva, antiga mestra del col·legi i membre de la rondalla, que ha propiciat la celebració d'aquest event. Des d'ací volem traslladar aquest agraïment a tots els components de l'agrupació musical "Orquesta de Pulso y Púa Sant Joan d'Alacant" amb qui esperem col·laborar en futures ocasions.
Leer más...

viernes, 1 de marzo de 2013

Si tú me dices lee, lo leo todo


Mario Caballero impartió una conferencia el jueves 22 de febrero en la sala Miguel Hernández del cole, abierta a padres y profes, en la que se pudo asistir a un recorrido por todas las categorías del cuento. El ponente hizo gala de un repertorio extensísimo de referencias, desde el cuento clásico hasta los más contemporáneos, con paradas en los álbumes ilustrados, en los cuentos desplegables y en las narraciones en verso...

Este podía haber sido el inicio de una crónica tradicional, pero la realidad fue otra.

Los asistentes cuentan que fueron secuestrados por un enano culigordo y cabezón, que los condujo maniatados a una nave interestelar en la que fueron sometidos a un lavado, centrifugado y escurrido de cerebro que les dejó en estado de lamentable oclusión intestinal, superávit de atención e hiperactividad neuronal, el conocido síndrome TSAH.

Esto se va pareciendo cada vez más a lo que realmente ocurrió.

Fueron transformados en bichos horrendos, recorrieron mundos en forma de pepino y se vieron atacados por unos funcionarios de batas grises, gorras de plato y mostachos de morsa que les propinaban papirotazos a troche y moche con sobres cargados de recortes de decretos y periódicos.

Esto creo que se me va escorando hacia el lado siniestro, 
así que os dejo un vídeo que también podéis ver con una crónica más juiciosa en

us contem



on
Leer más...