domingo, 15 de noviembre de 2015

I Certamen d'experiències científiques

Aquest passat 14 de novembre s'ha celebrat l'acte de cloenda del I Certamen d'Experiències Científiques organitzat per la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant. Cada equip participant mostrà, a la resta de participants i al públic en general, els experiments que van dur a terme en el darrer trimestre del curs 2014-2015. Amb aquesta iniciativa es pretén estimular l'esperit científic en els nostres alumnes, així com desenvolupar estratègies de treball en equip. A més a més, una altra de les bases del Certamen era la de vehicular els projectes en valencià, en un intent de difondre la ciència en la nostra llengua, absent en tants àmbits, però més encara en aquest, si cap.

El CEIP Rajoletes ha estat present en aquesta primera edició amb un conjunt de treballs fets per alumnes de la classe de 2n castellà, sota la direcció de la seua mestra, Paqui Doblado. Han tingut l'oportunitat de compartir el seu treball amb companys i companyes d'altres escoles de primària i amb alumnes de secundària i batxillerat, i no ho van fer gens mal, ans al contrari, han sorprés els assistents per la seua destresa en la realització de les experiències i per la seua desimboltura a l'hora d'exposar les conclusions del seu treball.


Una iniciativa interessantíssima, que esperem que tinga continuïtat, com pareix que així serà, ja que ha estat anunciada la pròxima convocatòria del II Certamen per al present curs. Així, doncs, poseu-vos la bata i els guants i aneu preparant els vostres experiments per a la propera primavera.




Leer más...

miércoles, 14 de octubre de 2015

Valencianets: nanos i cabuts

Com tots els anys, arriba el 9 d'octubre i ens entra la dèria de celebrar el dia del poble valencià. Per convicció, en alguns casos, i per evicció, en altres. Sí, per convicció n'hi ha que creuen en les identitats col·lectives, en un suposat esperit comú que inspira les conductes i les aspiracions de tot un poble; si més no, n'hi ha qui pensa que una voluntat comuna i declarada, simplement, ha de ser respectada. N'hi ha també els que, com jo, es senten víctimes d'una evicció, d'haver sigut privats d'una part de la història de la seua família, del territori on ha nascut, de la  llengua dels seus afins, en virtut de la voluntat uniformitzadora de l'Estat centralista i de la d'aquells que no conceben la possibilitat d'un pensament divergent. 

Recorde, en aquest sentit, com, de xiquet, després d'haver gaudit de lectures sobre els grans herois hispans -el Viriato, el Cristòfor Colon, Santa Teresa, els guerrillers de la guerra de la Independència...-, un dia vaig descobrir que en aquesta llista no estaven ni en Jaume I, ni Roger de Flor, ni els almogàvers, ni Raimon Llull... Vaig assabentar-me que la història no començava a partir del Reis Catòlics, i que abans -i després-, existiren Regnes i Comtats propis en aquestes terres. Vaig conèixer que la llengua que parlaven els meus pares, els meus avis i els meus veïns no era llengua de pagesos analfabets, i que tenia una gran tradició literària i una normativa, sepultada per l'autoritat de cada moment.

Ara, per sort, la informació és a l'abast de tothom, encara que això no signifique que es difonga en igualtat de condicions. Els referents ideològics continuen sent els de la identitat dominant, com podem comprovar en sèries recents de TV. Per a quan una sèrie -o un simple documental pobrissó- sobre la figura dels prohoms i de les prodones valencians, reals o ficticis -Isabel de Villena, l'Àusias March, el Tirant... -? Necessitem un Canal 9bis, més que només siga per posar-hi dibuixos animats i documentals propis. Us ho imagineu, com de bé quedaria "El cicle reproductiu del samaruc a l'Albufera de València", en la veu engolada d'algun periodista d'ací, que n'hi ha i de molt bona qualitat, vaja que sí?

Tota aquesta ignorància programada ha dut moltes persones a buscar referències en allò que tenien més a prop. Així, les festes de moros i cristians o les danses i sonades populars, com les de nanos i cabuts. Mancats d'imaginació, els últims 9 d'octubre a la nostra escola han girat al voltant de les batalles entre sarraïns i creuats, encara que tots els mestres coincidíem que no era plat de gust construir una identitat col·lectiva sobre la base d'una confrontació, més encara si aquesta tenia ressons actuals, amb guerres per tot arreu i amb alumnes a l'escola d'ambdós bàndols enfrontats. Així que, pensant-nos-ho millor, vam decidir enguany que celebraríem el 9 d'octubre recordant algunes persones que han bastit eixa identitat valenciana des d'una mirada i una actitud vital positives i que, per desgràcia, -vista la falta que ens farien ara-, "fan vacances" des de fa poc: l'Ovidi Montllor i l'Enric Valor. És per això que hem treballat al llarg de la setmana una auca sobre aquest últim i els hem recordat els dos en l'acte central de la celebració, com podeu veure en el vídeo següent.


Leer más...

viernes, 11 de septiembre de 2015

Començament de curs (entre parèntesi)

Comencem un nou curs amb novetats importants. Un nou govern en la Generalitat i un nou equip en la Conselleria d'Educació. Canvien les persones, però (el que és més important) també les actuacions.

El primer que advertim és que la gent que se n'ha fet càrrec, és gent de la casa (Marzà, Soler, Fullana, Torró...), gent que coneix les entreteles de l'escola. 

El segon, els gestos. El fet que el conseller haja volgut reunir-se durant l'estiu amb tota la comunitat educativa (mestres, pares, tècnics) i haja revitalitzat el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana com a òrgan representatiu i consultiu, diu molt en el seu favor, més encara quan els antecessors en el càrrec tenien vedats certs col·lectius. 

I per últim, però no menys important (last but not least, posem-nos en pla plurilingüe), les primeres mesures mampreses són ben racionals, lluny d'aquelles inopinades ocurrències que deixaven astorada (en un primer moment) i irritada (finalment) la ciutadania. 

Així, començar el curs el dia 10 era fonamental. Per molt que el mes de juliol l'hages dedicat a coordinar i a preparar el curs següent, quan arriba setembre et trobes amb una part de la plantilla nova, amb normes importants que han aparegut durant l'estiu, amb obres que s'han fet també durant aquest període, amb l'allau d'editorials, promotors d'activitats complementàries i extraescolars, alumnat nouvingut... 

Altres mesures iniciades (menjador des del primer dia, i subvencionat, com la resta de l'any, perquè mengem tots els dies) o anunciades (cap a la gratuïtat dels llibres de text) posen de manifest la voluntat de compensar les desigualtats que la crisi (conjunturalment) i  el sistema (estructuralment) han causat i aprofundit entre la ciutadania.

A més a més, altres mesures relacionades amb el currículum (llevar l'àrea no lingüística en castellà de les línies d'immersió) o l'organització dels centres (llevar l'obligatorietat d'una COCOPE mastodòntica i descompensada i deixar que siguen els propis centres els que determinen el mecanisme de coordinació més eficaç) són de sentit comú. 

Per tot això, encarem el nou curs amb força expectatives. Queda, però, molt per fer: la formació dels educadors (no només mestres, fonamentada, de qualitat i finançada per l'administració), la confecció d'un currículum per al segle XXI (competències versus assignatures, oblidem-nos de mestissatges impossibles i d'horaris fordians), la democratització de l'escola i l'obertura a la societat (escola som tots)...

Leer más...

domingo, 10 de mayo de 2015

Teatre en família



El divendres 8 de maig, els alumnes de 5éV van representar per a les seues famílies les obretes de teatre que havien preparat prèviament i que, durant el mes anterior, havien representat amb gran èxit davant els altres companys de l'escola.



Es tractava de dues obretes de teatre de la sèrie "Historietes medievals" del grup Pot de Plom. Són unes obretes molt entretingudes i divertides, basades en contes tradicionals i actualitzades amb un llenguatge d'avui, molt proper als alumnes.


Fer teatre és un exercici ben important. Practiques la dicció, el gest, aprens vocabulari, treballes en equip, et responsabilitzes de la teua part... 

Però el més important de tot és que ho hem passat genial.

Leer más...

Física al cole amb Rafa García Molina

Joc de les cadires... sense cadires!
El dijous 30 d'abril, Rafael García Molina, professor de Física de la Universitat de Múrcia, va vindre a Rajoletes i va compartir amb els alumnes de 5é, 6é, i d'infantil també!, un matí màgic. Però, realment es tractava de màgia?

Un submarí d'anar per casa





Darrere de tots eixos "trucs" que ens deixaven amb la boca oberta i els ulls esbatanats, a xicotets i grans, hi havia  explicacions científiques ben planeres.

Dutxa col·lectiva? Potser sí, potser no.

Clar, ara sí. Quan t'ho expliquen, tot sembla d'allò més lògic.
 Fet que ens du a reflexionar sobre la credulitat de les persones, que no és sinó el fruit de la ignorància.
Leer más...

domingo, 19 de abril de 2015

Pedrera d'escriptors

Durant tot el curs, els alumnes de 5éV, hem estat treballant l'expressió escrita en general i la redacció de contes en particular, seguint el model d'escriptors més experimentats o de certs passatges de la literatura valenciana i universal. 

Algunes de les nostres produccions han sigut meritòries, certament, i més encara quan ho hem fet en valencià, una llengua que no és la nostra llengua materna. En definitiva, hem decidit provar sort aprofitant que, recentment, en el nostre poble, s'han convocat  alguns premis literaris adreçats a l'alumnat de primària i hem volgut participar-hi.

Ja fa un parell de mesos, María Tejedor va guanyar un dels premis atorgat pel jurat del certamen organitzat per la llibreria Teorema. I ara, amb motiu del Certamen de Narrativa organitzat per la Foguera Plaça Maisonnave i finançat per Carrefour, cinc alumnes de la classe han estat guardonats amb un diploma (Ángela Carrasco, José Carlos Juan, María Olmedo, Lucía García i Sara Rodríguez) i un altre, Pablo Ferrándiz, ha guanyat el premi corresponent.

A tots, enhorabona! I esperem que continuarem gaudint de la lectura i de l'escriptura. I del teatre!
Leer más...

miércoles, 1 de abril de 2015

Three folk songs from Spain

Serra de Mariola
Els alumnes de 5é V han gravat tres cançons del folklore valencià i basc per representar la música tradicional espanyola en el projecte Eurofest Comenius en el que participem juntament amb escoles de Turquia, Regne Unit i Hongria.

Podeu escoltar les gravacions en el següent enllaç.



Leer más...

miércoles, 25 de marzo de 2015

Jornades d'Animació a la Lectura 2015

El conejo de Alicia
“¡Ya vienen, ya vienen!”. El Conejo Blanco, más que corre, vuela, de colegio en escuela, anunciando la llegada de una troupe de farsantes, soplagaitas y tunantes, que durante siete días, siete, en nuestra ciudad, llenarán plazas y cabezas de historias y de enredos. “¡Contadnos milongas, vendednos patrañas!” reclaman, fascinados, esos irreverentes bajitos que pueblan nuestras aulas. Y ahora que el invierno se apaga, en este marzo vent(ur)oso, se desentumecen las orejas, se levantan expectantes las cejas, bostezan las almejas y revolotean las páginas ilustradas de los libros.

La lectura es un pasaje de ida y vuelta de la vigilia al sueño, a través de senderos tortuosos de destino incierto. Y nosotros, los lectores, entonces, nos transformamos por un instante en pilotos de la máquina del tiempo, en magos del escapismo, en caminantes sobre el filo de la navaja, en arponeros tras el rastro de la ballena blanca. Y aunque los libros, probablemente, no nos muevan a ser mejores personas (o quizás sí), y ni tan siquiera nos conviertan en tipos más inteligentes (o quizás también), nos aquietan el alma y nos sirven de refugio y consuelo en los tiempos turbulentos (¿cuáles no lo fueron?).

Pero, al fin, el secreto del bosque viejo sólo será desvelado a aquellos que, como el anciano coronel, mantengan vivas en su interior las ascuas de la hoguera, los versos de la abuela, el canto alborozado del riachuelo, el siseo de la culebra al amanecer, el croar de un batracio sandunguero... “¿No oís? Ya están aquí. Vamos, acudamos raudos. Cómicos y charlatanes nos esperan”.

Leer más...

viernes, 30 de enero de 2015

Dia de la Pau 2015 - Llapis, paper i bombes

Un dels dibuixos de l'exposició
Aquest mes de gener, al Centre Cultural de Sant Joan, ha hagut una exposició que, sota el títol "Llapis, paper i bombes", mostrava una col·lecció de dibuixos de xiquets i xiquetes que van patir la Guerra Civil Espanyola. En concret, es mostra la seua experiència sobre els bombardejos, l'evacuació de les zones de conflicte i el seu trasllat a les colònies organitzades en zones més segures, entre elles, Sant Joan.

Dibuixos dels alumnes de 1r cicle
Amb motiu d'aquest esdeveniment, hem organitzat visites a l'exposició, de 1r a 5é, amb l'assistència de Reme Izquierdo, una de les organitzadores de la mostra i antiga mare de Rajoletes, i després hem fet algunes activitats relatives a la informació obtinguda. Els més xicotets n'han fet dibuixos al·lusius i els més grans han escrit cartes solidaritzant-se amb aquells xiquets que visqueren aquella barbàrie i que, molts d'ells, per sort, avui són alguns dels avis i besavis dels nostres alumnes . 

Cartes escrites per alumnes de 5é
Esperem i desitgem que l'espècie humana aprenga dels error passats i que, en el futur, la violència, la guerra, la fam, la pobresa, la desigualtat... desapareguen del nostre diccionari particular o, si més no, de l'experiència quotidiana dels xiquets i xiquetes del món.

GUANYEM el futur. Amb el nostre COMPROMÍS, segur que PODEM.
Leer más...

jueves, 8 de enero de 2015

Concert de Nadal 2014

En aquestes festes de Nadal, els alumnes de 5é valencià van participar en un concert a la Casa de Cultura de Sant Joan d'Alacant, juntament amb l'Orfeó de Sant Joan. Van interpretar dues cançons tradicionals "Mareta, mareta" i "Aurtxoa seaskan", de les quals podeu escoltar una part en el següent enllaç.


Ja va sent tradicional la participació de la nostra escola en els concerts de Nadal, al costat d'altres formacions musicals de la localitat i esperem que aquesta col·laboració continue en el futur.

De fet, de cara a l'any pròxim, ens plantegem un repte més important encara, del qual us mantindrem informats en el moment que vagen concretant-se les negociacions.

Feliç i musical any 2015
Leer más...